Sposób przygotowania:
Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowymPrzygotowanie mięsa:
Polędwicę przekroić wzdłuż na pół. Lekko rozbić tłuczkiem przez folię i natrzeć dokładnie solą i pieprzem z obu stron.
Nadziewanie polędwiczki:
Płaty ułożyć tak, żeby na siebie nachodziły. Na brzegu wyłożyć żurawinę i pokrojony ser. Zawinąć dokładnie.
Chłodzenie:
Zawinąć ciasno i dokładnie w folii spożywczej. Odłożyć na minimum godzinę do lodówki.
Smażenie:
Spiąć lekko wykałaczkami. Przesmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju po około 4 minuty.
Kończenie dania:
Grzyby zalać wrzątkiem, po 10ciu minutach moczenia drobno pokroić. Wywar z moczenia razem z grzybami wlać do smażącego się mięsa. Dusić 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie mięso wyjąć, a do sosu dodać sól, pieprz, śmietanę i zagotować. Dodać skrobię wymieszaną z wodą i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Pokrojoną na kawałki polędwiczkę zanurzyć w sosie i gotować jeszcze chwilę.
Życzę smacznego!