Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie jest po prostu genialne. Rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa nadziana camembertem i żurawiną. Do tego aksamitny i aromatyczny sos z suszonych grzybów leśnych. Palce lizać!

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym

Polędwica:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera camembert
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym

Przygotowanie mięsa:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym
Rozbite płaty polędwiczki wieprzowej gotowe do nadziania

Polędwicę przekroić wzdłuż na pół. Lekko rozbić tłuczkiem przez folię i natrzeć dokładnie solą i pieprzem z obu stron.

Nadziewanie polędwiczki:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym
Płaty polędwiczki wieprzowej przed zrolowaniem

Płaty ułożyć tak, żeby na siebie nachodziły. Na brzegu wyłożyć żurawinę i pokrojony ser. Zawinąć dokładnie.

Chłodzenie:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym
Polędwiczka zrolowana w folii spożywczej

Zawinąć ciasno i dokładnie w folii spożywczej. Odłożyć na minimum godzinę do lodówki.

Smażenie:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym
Polędwiczka w trakcie obsmażania na patelni

Spiąć lekko wykałaczkami. Przesmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju po około 4 minuty.

Kończenie dania:

Roladka z polędwiczki z żurawiną w sosie grzybowym
Wywar z suszonych grzybów i namoczone posiekane grzyby

Grzyby zalać wrzątkiem, po 10ciu minutach moczenia drobno pokroić. Wywar z moczenia razem z grzybami wlać do smażącego się mięsa. Dusić 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie mięso wyjąć, a do sosu dodać sól, pieprz, śmietanę i zagotować. Dodać skrobię wymieszaną z wodą i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Pokrojoną na kawałki polędwiczkę zanurzyć w sosie i gotować jeszcze chwilę.

Życzę smacznego!