Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z ugotowanymi jajkami i poszatkowaną młodą kapustą w sosie z passaty pomidorowej.

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą

Składniki:

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą

 

  • 4 jajka
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1/2 dużej cebuli
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 700 g passaty pomidorowej z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą

Etap 1

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą
Ugotowane ostudzone obrane i pokrojone jajka.

3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Etap 2

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą
Jajka kapusta cebula i przyprawy dodane do mięsa.

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego ugotowane jajka, surowe jajko, cebulę, kapustę, trochę pieprzu i przyprawę w płynie.

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Etap 3

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą
Uformowane z masy kotleciki rumienione na rozgrzanym oleju.

Z masy formować niezbyt duże, owalne kotleciki, kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki zrumienić z obu stron na średnim ogniu.

Etap 4

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą
Zrumienione kotleciki zalane passatą pomidorową.

Passatę doprawić solą i ziołami, zalać nią kotleciki.

Etap 5

Kotleciki z jajkami i młodą kapustą

Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.


Tagi:

danie mięso