Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z kaszą i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem kaszy kuskus i poszatkowanej młodej kapusty, gotowane w sosie.

Kotleciki z kaszą i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kaszą i kapustą

 

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszą i kapustą
Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do mięsa dodać kaszę, drobno posiekaną kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, czosnek granulowany, przyprawę do mięsa mielonego, zioła prowansalskie, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne kotleciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki z obu stron zrumienić. Do zrumienionych kotlecików wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody. Zagęścić nią sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kotleciki z kaszą i kapustą
Kasza kuskus przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kotleciki z kaszą i kapustą
Mięso mielone z dodatkiem pozostałych składników.
Kotleciki z kaszą i kapustą
Kotleciki uformowane z mięsnej masy rumienione na oleju.
Kotleciki z kaszą i kapustą
Woda i mięsna kostka dodane do zrumienionych kotlecików.