JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Kotleciki z kapusty i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

rewelacyjne kotleciki, ciut pracochłonne ale efekt końcowy wart tego, bardzo sycące i niedrogie. Podajemy z ulubioną surówką.

Kotleciki z kapusty i pieczarek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki z kapusty i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kapusty i pieczarek
Kapustę kroimy, obojętnie jak, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki i podsmażamy, studzimy. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i studzimy. Zimną kapustę mielimy na maszynce do mielenia mięsa, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody( ja to robię w czystej, bawełnianej ściereczce). Ostudzone pieczarki również mielimy. W misce mieszamy kapustę z pieczarkami dodajemy jajko, mąkę (musimy sami ocenić ile musimy dodać, jeśli farsz jest gęsty to mniej) solimy i pieprzymy do smaku, jeśli ktoś lubi vegetę to może nią doprawić zamiast solą. Dokładnie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką, i ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. SMACZNEGO
Kotleciki z kapusty i pieczarek
formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej
Kotleciki z kapusty i pieczarek
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano

Tagi:

tarta kapusta