Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kotleciki drobiowe z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

tym razem zrobiłam pyszne kotleciki z pieczarkami

Kotleciki drobiowe z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki drobiowe z grzybami

 

  • ok. 1/2 kg filetów z udźca kurczaka
  • ok. 1/2 kg świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
  • 3 nieduże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy ognistej
  • do smaku - sól
  • do smażenia - olej roślinny

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowe z grzybami
mięso opłukałam i dobrze osuszyłam, pokroiłam w niedużą kostkę, m/w 1 cm. Cebulą obrałam, posiekałam a pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulą oraz pieczarki. Smażyłam na ostrym ogniu mieszając aż odparowała woda, przestudziłam. Podsmażone pieczarki dodałam do mięsa. Wbiłam jajka, dosypałam mąką ziemniaczaną, dodałam musztardę, majonez i przyprawy - dokładnie wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby smaki się przegryzły. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładałam porcje masy wielkości 2 - 3 dużych łyżek i smażyłam z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Po przysmażeniu z jednej strony i przewróceniu łopatką na drugą przykrywałam patelnię żeby kotleciki dobrze dosmażyły się w środku. Podałam z surówką.
Kotleciki drobiowe z grzybami
pieczarki i cebulę pokroiłam w niedużą kosteczkę i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju
Kotleciki drobiowe z grzybami
pokrojone w kosteczkę mięso oraz podsmażone pieczarki przełożyłam do miski - dodałam pozostałe składniki
Kotleciki drobiowe z grzybami
wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam żeby smaki się przegryzły
Kotleciki drobiowe z grzybami
smażyłam kotleciki nakładając porcje masy na patelnię z olejem