Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Dodanie czosnkowego szczypiorku do mielonego mięsa sprawia, że kotleciki są aromatyczne i bardzo smaczne.

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

Składniki:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki siekanego szczypiorku czosnkowego
  • 0,5 bułki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • płatki kukurydziane

Sposób przygotowania:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

ETAP 1:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym
Umyty i osuszony szczypiorek czosnkowy posiekać.

Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Szczypiorek czosnkowy umyć i drobno posiekać.

ETAP 2:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym
Do mielonego mięsa dodać wszystkie przygotowane składniki.

Do miski włożyć mielone mięso, dodać cebulę, szczypiorek, jajko i odciśniętą z wody bułkę.

ETAP 3:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym
Do mięsa dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Gdy mięso jest zbyt rzadkie w miarę potrzeby dodać bułkę tartą.

ETAP 4:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym
Przygotowane kotleciki z obu stron obtoczyć w płatkach.

Z przygotowanego mięsa formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

ETAP 5:

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

Przygotowane kotleciki włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor.