nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyraziste w smaku i zachęcająco pachnące kotlety mielone wzbogacone podsmażonymi z cebulą pieczarkami i żółtym serem, smakowite urozmaicenie tradycyjnych mielonych kotletów.

Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem
Pieczarki opłukać i osuszyć, a cebulę obrać z łupiny. Pokroić pieczarki i cebulę w niezbyt duże kawałki. Podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą na patelni z rozpuszczonym masłem, posolić pieczarki z cebulą podczas smażenia. Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego podsmażone z cebulą pieczarki, kaszę mannę, jajko oraz stary żółty ser. Mięso z dodatkami obsypać przyprawami - szczypta soli i chili, odrobiną kminku i słodkiej mielonej papryki i sporą dawką granulowanego czosnku oraz lubczyku. Mięso z dodatkami i przyprawami dokładnie ręcznie wymieszać. Z przygotowanej mięsnej masy formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć kotlety na niedużym płomieniu w dość sporej ilości oleju z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem
Podsmażane na maśle z dodatkiem cebuli pieczarki.
Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem
Mięso mielone ze wszystkimi nieszbędnymi dodatkami potrzebnymi do przygotowania masy na kotlety.
Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem
Uformowane kotlety obtaczane w bułce tartej.
Kotlety mielone z pieczarkami i żołtym serem
Mielone kotlety podczas ich smażenia na oleju.