Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa z szynkowaru
Łopatkę wieprzową opłukać i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso.
Tak przygotowane włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowaru lub mocnego woreczka do zamrażania. Zamknąć go klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny.
Następnie mięso umieścić w szynkowarze. Wstawić go do dużego garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut.
Szynkowar wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po tym czasie łopatkę wyjąć z szynkowaru i podawać pokrojoną na plastry.
Tak przygotowane włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowaru lub mocnego woreczka do zamrażania. Zamknąć go klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny.
Następnie mięso umieścić w szynkowarze. Wstawić go do dużego garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut.
Szynkowar wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po tym czasie łopatkę wyjąć z szynkowaru i podawać pokrojoną na plastry.