Sposób przygotowania:
Kotleciki ziemniaczane z kapustą
Grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka i zagotować, odlać wodę, dodać listek laurowy, wlać wywar z grzybów. Na patelni rozgrzać smalec, wsypać drobno posiekane cebule i podsmażyć. Połowę cebuli włożyć do kapusty, dodać pokrojone grzybki i dusić do miękkości.( woda powinna odparować) Przyprawić do smaku pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. przepuścić przez praskę, przestudzić. Do chłodnych wbić jajka, dodać mąkę, pozostałą cebulę, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować placki, nakładać farsz z kapusty, zaciskać brzegi i robić owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem grzybowym i surówką.