Sposób przygotowania:
Kotlet schabowy po kurpiowsku
Schab umyć i ułożyć na sicie. Sparzyć wrzątkiem, wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i szałwią. Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem.
Posolić i popieprzyć Na patelni rozgrzać smalec. Przesmażyć na nim plastry boczku. Boczek wyjąć. Na tłuszczu usmażyć kotlety (z obu stron). Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na każdy kotlet położyć plaster boczku i starty na wiórki ser. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać do momentu aż ser się stopi.
Posolić i popieprzyć Na patelni rozgrzać smalec. Przesmażyć na nim plastry boczku. Boczek wyjąć. Na tłuszczu usmażyć kotlety (z obu stron). Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na każdy kotlet położyć plaster boczku i starty na wiórki ser. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać do momentu aż ser się stopi.