Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kotlet schabowy po kurpiowsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kotlety podawać z frytkami i surówką z marchwi, kapusty lub buraczków

Kotlet schabowy po kurpiowsku

Składniki:

Kotlet schabowy po kurpiowsku

 

  • 60 dag schabu bez kości,
  • 200 wywaru z warzyw,
  • 2,5 łyżki smalcu,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • 1/2 łyżki suszonej szałwii.
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy po kurpiowsku
Schab umyć i ułożyć na sicie. Sparzyć wrzątkiem, wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i szałwią. Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem.
Posolić i popieprzyć Na patelni rozgrzać smalec. Przesmażyć na nim plastry boczku. Boczek wyjąć. Na tłuszczu usmażyć kotlety (z obu stron). Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na każdy kotlet położyć plaster boczku i starty na wiórki ser. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać do momentu aż ser się stopi.