SUPERPRZEPIS

Kotlet schabowy w otrębach.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kotlet schabowy w otrębach.

Mięso zamiast musztardą można natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Składniki:

Kotlet schabowy w otrębach.

 

  • 40 dag kotlety schabowe,
  • 2 szt jajka,
  • 1/2 szkl mąka,
  • 1/2 szkl otręby pszenne
  • 1 łyżka musztarda,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w otrębach.
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na cztery porcje. Następnie zbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą, posmarować musztardą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Na talerz wybić jajka dodać szczyptę soli i roztrzepać widelcem. Mięso wyjąć z lodówki, oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w otrębach. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z oby stron na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z surówką i ziemniakami.