LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kotlet schabowy z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orzeźwiający aromat bazylii doskonale pasuje do intensywnego smaku wieprzowiny.

Kotlet schabowy z bazylią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlet schabowy z bazylią

 

  • mąka pszenna 2 łyżki
  • posiekana świeża bazylia 1 łyżka lub 1 łyżeczka suszonej
  • kotlety schabowe bez kości 4
  • oliwa + 1/2 łyżki masła do smażenia
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z bazylią
Kotlety umyc, osuszyc ręcznikiem papierowym. Na głębokim talerzu zrobic mieszankę z mąki, bazylii, soli i pieprzu. Cienkie kotlety panierowac w tej mieszance z obu stron. Oliwę i masło rozgrzac na patelni, smażyc kotlety po obu stronach (6-7 minut) na złoty kolor. Odsączyc z tłuszczu. Podawac z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową.
Kotlet schabowy z bazylią
Przygotowane do panierowania kotlety schabowe.
Kotlet schabowy z bazylią
Panierowani kotletów w mącznej mieszance.
Kotlet schabowy z bazylią
Smażenie kotletów obtoczonych w mieszance mącznej.