umbr4

umbr4

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kotlet schabowy z serem i musztardą w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na schabowy kotlet w nieco innym wydaniu ? Zapoznaj się z tym przepisem na kotlet schabowy z serem i musztardą.

Kotlet schabowy z serem i musztardą w panierce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlet schabowy z serem i musztardą w panierce

 

  • 5 plastrów schabu
  • 2 jajka
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 5 łyżek musztardy
  • bułka tarta
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka;

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z serem i musztardą w panierce
Ubijamy plastry schabu (ja chowam je do woreczka, przykrywam ręczniczkiem i tłukę młotkiem. Jest mniej hałasu i nic nie pryska :-)). Dodajemy przyprawy (wedle uznania). Kładziemy plasterek sera i smarujemy go musztardą. Składamy na pół i obtaczamy w bułce. Następnie moczymy w jajku (do którego dodajemy szczyptę soli, pieprzu i natkę pietruszki) i ponownie w bułce. Dzięki temu panierka będzie pulchna. Gotowego kotlecika kładziemy na rozgrzaną wcześniej patelnię i smażymy, aż uzyska złocisty kolor. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami, oraz sałatką z kapusty pekińskiej, którą znajdziecie w moich przepisach. Dla mnie jest to idealny niedzielny obiad :-) Smacznego!
Kotlet schabowy z serem i musztardą w panierce
Wykonanie kotletów krok po kroku w zdjęciach.