kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kotlet z kolorowym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Uwielbiam dania z ryżem w każdej postaci

Kotlet z kolorowym ryżem

Składniki:

Kotlet z kolorowym ryżem

 

  • 2 i 1/3 szklanki rosołu
  • 4 kotlety (po 15 dkg każdy)
  • 25 dkg ryżu
  • 15 dkg groszku
  • 4 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 25 dkg kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Kotlet z kolorowym ryżem
Ryż podsmażamy na 2 łyżkach oleju, wlewamy do niego rosół przykrywamy i gotujemy 20 minut.Marchewkę i paprykę drobno kroimy w kostkę i razem z groszkiem dodajemy je do rosołu ryżu na 5 minut przed końcem gotowania. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem a potem smażymy na reszcie oleju po 6 minut z każdej strony. Na tłuszcz z mięsa wrzucamy krążki cebuli i podsmażamy. Wlewamy do cebulki śmietanę, koncentrat pomidorowy i znów doprawiamy do smaku. Podajemy mięso z ryżem, polane sosem z cebulką i dekorujemy natka pietruszki.Smacznego!

Tagi:

ryż