Sposób przygotowania:
Kotlety cielęce wg Jagienki
Cielęcine umyć, oczyścić z błon i żyłek. Pokroić na 4 części, oddzielając od kości, ale pozostawiając po jednej kostce przy każdym kawałku mięsa. W kotletach naciąć poziomo głęboką kieszeń, aż do kostki, lekko rozbić mięso tłuczkiem. W kieszenie włożyć po plastrze bekonu i łyżeczce tartego sera. Posypać kotlety pieprzem oraz odrobiną bazylii, spiąć mocno drewnianymi wykałaczkami. Opanierować mieso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Posolić, obłożyć pokrojoną w cienkie paski papryką. Posypać resztą sera oraz bazylii. Dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Bezpośrednio przed podaniem skropić obficie sokiem z cytryny.