BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schabowe z ananasem pod pierzynką serową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne i kuszące smakiem jak wyglądem schabowe połączone z krążkami ananasa zapiekane z serem.

Schabowe z ananasem pod pierzynką serową Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Schabowe z ananasem pod pierzynką serową

 

  • schab bez kości około 500 - 600 g,
  • ananas plastry w zależności od ilości kotletów,
  • ser plastry w zależności od ilości kotletów,
  • czosnek granulowany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna,
  • jajka 2 szt,
  • bułka tarta do panierowania + 2 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Kawałek schabu pokroić na kotlety, opłukać ,osuszyć a następnie rozbić tłuczkiem.

Rozbite kotlety natrzeć przyprawami i zostawiamy na 15 minut.

Jajka wybić na głęboki talerz , rozbełtać widelcem dodać odrobinę przyprawy uniwersalnej, do drugiego talerza wsypać bułkę tartą oraz 2 łyżki mąki pszennej.

Kotlety panierować w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką.

Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,

Następnie na odsączone kotlety nakładać krążki odsączonego ananasa oraz plastry żółtego sera.

Kotlety przełożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i zapiekać do rozpuszczenia sera.

Podawać gorące.
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Kawałek schabu kroimy na kotlety ,płuczemy osuszamy a następnie rozbijamy tłuczkiem
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Rozbite kotlety nacieramy przyprawami i zostawiamy na 15 minut
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Jajka wbić na talerz i rozbełtać, do drugiego talerza wsypac bułke tartą z dodatkiem mąki pszennej
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Kotlety panierować w jajku a nastepnie w bułce tartej wymieszanej z mąką
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Na usmażone ,odsączone z nadmiaru tłuszczu kotlety kładziemy krążki ananasa a na ananasa nakładamy plastry sera żółtego
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
Kotlety przekładamy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem z pieczenia kotletów ,wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do rozpuszczenia sera
Schabowe z ananasem pod pierzynką serową
gotowe podajemy domownikom