kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne kotlety. Przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem mięsa i warzyw. Polecam do drugiego dania.

Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu

 

  • 150 g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 50 g ugotowanej pietruszki
  • 60 g ugotowanej marchewki
  • 1 surowe jajko
  • 4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki smażonej cebulki
  • 10 - 12 łyżek otrąb owsianych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu
Mięso i warzywa kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy kaszę jaglaną, jajko, cebulę, otręby owsiankę, przyprawy. Mieszamy masę i formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru oleju.
Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu
Mięso kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do miski.
Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu
Marchew i pietruszkę również kroimy w kosteczkę.
Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu
Do miski wkładamy wszystkie składniki na kotlety.
Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu
Z przygotowanej masy robimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety jaglane z mięsem i warzywami z rosołu
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.