iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Kotlety jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybciutkie , tanie danie. Zasmakuje każdemu. Możemy podawać z dipami, sosami zimnymi. Smakują z ziemniaczkami jak i z ryżem. Do tego dużo zielonej sałaty z dodatkami. Smaczny obiadek w 10 min.

Kotlety jajeczne

Składniki:

Kotlety jajeczne

 

 

  • 1 bułka

 

 

  • sos sojowy

 

 

 

  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne
10 jajek gotujemy na twardo ok 7 min. Zalewamy jajka zimna wodą. Obieramy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułkę moczymy w mleku- kiedy napęcznieje odciskamy ją. Jajka i bułkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund - aby jajka rozdrobniły się.  Wyciągamy masę z misy malaksera dodajemy 1 żółtko i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy, doprawiamy solą i sosem sojowym do smaku. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle z dodatkiem odrobiny oleju