Kotlety jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyjemnie doprawione, sycące kotleciki to bardzo dobra opcja na bezmięsny obiad, do tego ulubione dodatki, najlepiej warzywne i już jest propozycja na solidny posiłek. Do kotletów można też przygotować sos, czy na zimno, czy w wersji na ciepło.

Kotlety jajeczne

Składniki:

Kotlety jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne
9 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i rozdrobnić widelcem (można też rozdrobnić w inny sposób, np. ścierając na tarce, ale dla mnie widelcem najszybciej i najwygodniej).

Do ugotowanych jajek dodać jedno surowe jajko, bułkę tartą i mnóstwo koperku (może być świeży, jak i mrożony). Doprawić jajeczną masę solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką mieloną papryką. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na niedużej temperaturze, mocy.