piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Kotlety kapuściane w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne kotlety na domowy obiad rodzinny .

Kotlety kapuściane w sosie

Składniki:

Kotlety kapuściane w sosie

 

  • 500g mięsa mielonego
  • 200g białej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200g śmietany 12 %
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety kapuściane w sosie
Kapustę drobno posiekać . Dodać do niej mięso mielone , jajko i bułkę tartą . Doprawić solą , pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego . Masę dokładnie wyrobić formować niewielkie kotlety . Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz . Obsmażyć kotlety z każdej strony przez 1 minutę . Następnie zdjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku . W głębokim garnku zagotować 500 ml wody . Dodać koncentrat pomidorowy , 200g śmietany ( należy uważać , aby się nie zważyła ) , doprawić solą i pieprzem . Włożyć wszystkie kotlety i dusić całość przez 20 minut . Następnie wyciągnąć i udekorować np natką pietruszki i polać sosem .