Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące kotleciki smakują każdemu, nawet największemu niejadkowi

Kotlety mielone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone

 

  • pół kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 sucha bułka,
  • bułka tarta,
  • Vegeta, curry,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone
Suchą bułkę wkładamy do miski i zalewamy wodą, by namokła. Mięso mielone mieszamy dokładnie z jajkiem, obraną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, bułką tartą oraz przyprawami - Vegetą, szczyptą curry, solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną bułkę-wyciskamy z niej wcześniej dokładnie wodę, którą "wypiła" i rwiemy na drobne kawałki. Dokładnie wyrabiamy masę, która powinna być w miarę zwarta. Następnie z mięsnej masy formujemy kotlety. Każdy obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu, tak by mięso "doszło" w środku i nie było surowe.
Kotlety mielone
Mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę i reztę składników mieszamy
Kotlety mielone
Kotlety obtaczamy dokładnie z każdej strony bułką tartą
Kotlety mielone
Kotlety smażymy na wolnym ogniu, by nie były w środku surowe