ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety mielone na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie danie obiadowe, kotlety mielone zawsze są smacznym daniem obiadowym na ciepło lub na zimno do pieczywa.

Kotlety mielone na obiad Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone na obiad

 

  • mielone wieprzowo-wołowe 60 dag,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • bułka pszenna 1 sztuka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • smalec 1 kostka,
  • tarta bułka - ile potrzeba,
  • pieczarki 50 dag,
  • cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone na obiad
Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, jajkiem, tartą bułką, pokrojoną drobno cebulą.

Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu do odparowania wody, na koniec dodać soli i pieprzu.

Kotlety podać z pieczarkami, tłuczonymi ziemniakami i surówką, u mnie zasmażana młoda kapusta.
Kotlety mielone na obiad
Kotlety nie za grube są szybciej gotowe.
Kotlety mielone na obiad
Na smalcu smazone kotlety sa smaczniejsze.
Kotlety mielone na obiad
Pieczarki solimy dopiero na sam koniec smażenia.