szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kotlety mielone nadziane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyglądaja jak normalne kotlety mielone i nikt się nie spdziewa pysznego środka ;-)

Kotlety mielone nadziane pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone nadziane pieczarkami

 

  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 50 g serka topionego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do mięsa mielonego (mała łyżeczka)
  • koperek suszony

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone nadziane pieczarkami
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie na łyżeczke oleju i dusimy jakies 5 minut pod przykryciem. Dodać serek topiony smazyc ciągle mieszając do momentu az caly serek sie roztopi i zrobi sie gęsta masa. Lekko studzimy, w tym czasie przygotowujemy mięsko. Mięsko wybiermay jakie kto lubi, cebule kroimy w drobną kostke, mieszamy z miesem, jajkiem, i przyprawami. Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka wsypujemy troszke bułki tartej. Formujemy kotlety, najpierw na ręce płaskie placki, na środek nakładamy łyżeczkę farszu pieczarkowego i zamykamy kotleta. Farsz ma się znaleść w srodku. Smazymy na rozgrzanym oleju. Polecam, bo to dość łatwy przepis i tradycyjne mielone nie staną sie nudna.
Kotlety mielone nadziane pieczarkami
Przygotowane składniki na kotleciki i składniki na farsz
Kotlety mielone nadziane pieczarkami
W jendej miseczce wyrobione mięsko w drugiej farsz.
Kotlety mielone nadziane pieczarkami
Po przekrojeniu widac farsz pieczarkowy.