Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Kotlety mielone pod kołderką z pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ale pyszne posmakujesz nie pożałujesz, same rozpływają się w ustach. Mielone kotlety z porową pierzynką.

Kotlety mielone pod kołderką z pora

Składniki:

Kotlety mielone pod kołderką z pora

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone pod kołderką z pora

ETAP 1:

Kotlety mielone pod kołderką z pora

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 2:

Kotlety mielone pod kołderką z pora

2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem oraz solą. Wlewamy śmietanę i gotujemy do chwili aż sos zrobi się gęsty.

3. Sos z porem układamy na każdym kotlecie.

ETAP 3:

Kotlety mielone pod kołderką z pora

4. Ser oraz paprykę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch każdego kotleta.

5. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku10 minut w 180°C.

ETAP 4:

6. Kotlety gotowe.

7. Smacznego.