Sposób przygotowania:
Kotlety mielone pod kołderką z poraETAP 1:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
ETAP 2:
2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem oraz solą. Wlewamy śmietanę i gotujemy do chwili aż sos zrobi się gęsty.
3. Sos z porem układamy na każdym kotlecie.
ETAP 3:
4. Ser oraz paprykę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch każdego kotleta.
5. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku10 minut w 180°C.
ETAP 4:
6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.