IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Kotlety mielone przekładane serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny kotlet w nowym wydaniu z serem żółtym

Kotlety mielone przekładane serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone przekładane serem

 

  • 300 gram mięso mielone,
  • 100 gram bułka tarta,
  • 2 szt jajo,
  • do smaku Przyprawa do mięsa mielonego,
  • 6 plastrów po 0,5 cm ser zółty,
  • bułka tarta do obtaczania

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone przekładane serem
Przygotować 6 półcentymetrowych plastrów sera, najlepiej okrągłego np. salami. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, jajkami i przyprawą na jednolitą masę. formować z mięsa kulki i rozgniatać po jednej z każdej strony plastra sera, tak aby całość była w kształcie dużego kotleta. Tak przygotowanego kotleta obtoczyć w bułce tartej z każdej strony. Otoczone bułką kotlety położyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z każdej strony po około 8 minut, jak przykryjemy patelnię to ser się bardziej roztopi i wypłynie. Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty. Smacznego!
Kotlety mielone przekładane serem
formować z mięsa kulki i rozgniatać po jednej z każdej strony plastra sera
Kotlety mielone przekładane serem
Tak przygotowanego kotleta obtoczyć w bułce tartej z każdej strony.
Kotlety mielone przekładane serem
Otoczone bułką kotlety położyć na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety mielone przekładane serem
Smażyć z każdej strony po około 8 minut nie przykrywać