MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Kotlety mielone z chili.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielony w wersji na ostro , z papryczką chili.

Kotlety mielone z chili. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z chili.

 

  • 300g mięsa mielonego ( łopatka)
  • 1 mała bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 cm papryczki chili czerwonej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierki
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z chili.
Bułkę wkładamy do miski, zalewamy wodę , moczymy a po 10 minut mocno odciskamy z wody.Papryczkę opłukujemy i kroimy w mała kostkę. Do miski wkładamy mięso dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, papryczkę, sol, pieprz i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z masy mięsnej formujemy kotlety , panierujemy w bułce tartej , a następnie smażymy na patelni z olejem. Kotlety smażymy z każdej strony po 5 minut.Gotowe przekładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło z dodatkami np. ryżem, ziemniakami .
Kotlety mielone z chili.
Do przygotowania dania potrzebujemy mieso mielone,papryczkę chili,bułkę namoczoną w wodzie.
Kotlety mielone z chili.
Wszystkie składniki łączymy dokładnie do powstania jednolitej masy miesnej.
Kotlety mielone z chili.
Główną przyprawą nadajacą smaku, ostrości jest papryczka chili.
Kotlety mielone z chili.
Kotlety smazymy na patelni , z każdej strony po 5 minut.