monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne kotleciki:),nasz wczorajszy obiad,zapraszam:)

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap

 

  • mała garść kapusty kiszonej
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 jajko
  • 4,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • mąka do panierowana
  • margaryna do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap
Kapustę przepłukać,odcisnąć i drobniutko poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę margaryny i podsmażyć na niej kapustkę. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić do momentu jej całkowitego odparowania. Zdjąć z ognia u wystudzić. Do miski przełożyć mielone,dodać posiekaną drobno cebulkę. Następnie dodać zimną kapustę i dodać pieprz,paprykę oraz sól czosnkową. Wymieszać. Dodać jajko,wodę oraz stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać mięso. Powinno być zwarte ale nie zbite. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ponownie rozgrzać margarynę. Z mięsa formować kotlety i panierować je w mące. Kłaść na patelnię i smażyć z obu stron,aż będą ładnie brązowe. Podawać do ziemniaków i surówki. Smacznego!
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap
drobno posiekaną kapustę udusić do miękkości
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap
do mięsa dodać posiekaną cebulkę
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap
dodać zimną kapustę przyprawy i bułkę tartą
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kap
uformowane kotlety panierować w mące i smażyć na brązowo z obu stron