WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone wieprzowe z szynki zrobione z dodatkiem pieczarek przesmażonych z cebulką na oleju.

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek

Składniki:

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek

 

  • 6 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 800g szynki wieprzowej
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek

ETAP 1:

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć aż cały sok odparuje. Przyprawić je sola, pieprzem i majerankiem. Wystudzić.

Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Mięso zmielić razem z pieczarkami i z cebulą. Dodać jajko, odciśniętą bułkę. Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Z masy formować kotlety i obtaczać je w mące pszennej lub bułce tartej a następnie wkładać na gorący olej.

Smażyć po kilka minut z każdej strony i wykładać na talerz.