migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety mielone wzbogaciłam dodatkiem szpinaku i fety. Kotlety bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno.

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem

 

  • 750 g mięsa mielonego , u mnie łopatka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • ok 200 g fety
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • mała bułka namoczona w mleku
  • sól,pieprz
  • bułka tarta z sezamem do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak.

Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość i odparuje wodę, przestudzić.

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz.

Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić go mięsną masa formując kotleta.

W ten sam sposób uformować pozostałe kotlety, u mnie wyszło 9 sztuk.

Następnie koltety oprószyć bułka tartą z sezamem. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatakami.
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość i odparuje wodę, przestudzić.
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sół i pieprz.
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić go mięsną masa formując kotleta.
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Następnie koltety oprószyć bułka tartą z sezamem. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.