Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kotlety mielone z gotowanego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to dobry sposób na wykorzystanie mięsa po gotowaniu rosołu lub wywaru na inne zupy. Najczęściej takie mięso przeznacza się na farsz. Tym razem proponuję kotleciki mielone.

Kotlety mielone z gotowanego mięsa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety mielone z gotowanego mięsa

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Ugotowane i ostudzone mięso zmielić na drobnym sitku razem z jarzynami z wywaru. Do masy dodać surowe jajko, nieco bułki tartej, duzi pieprzu, czosnek oraz utarte i usmażone pieczarki. Masę wyrobić doprawiając do smaku (szczególnie pieprz musi być dobrze wyczuwalny) - w razie konieczności dosypać nieco więcej bułki.

Wyrobioną masę odstawić do spęcznienia, a następnie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Ugotowane mięso u jarzyny zmielić na drobnym sitku.
Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Drobno utarte pieczarki usmażyć i dodać do mięsa.
Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Masę mięsną dobrze wyrobić doprawiając do smaku.
Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety mielone z gotowanego mięsa
Gotowe kotleciki usmażyć na rumiano.