justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kotlety mielone z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Najlepiej smakują z sosem pomidorowym

Kotlety mielone z kapusty włoskiej

Składniki:

Kotlety mielone z kapusty włoskiej

 

  • 2 porcje:
  • 0,5 kg kapusty włoskiej
  • 2 bułki
  • 3 jajka
  • mleko
  • bułka tarta
  • 1 mała łyżeczka majeranku
  • olej
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kapusty włoskiej
Kapustę pokroić na połówki i gotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmielić razem z namoczonymi w wodzie lub mleku bułkami i 2 jajkami na twardo. Masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać surowe jajko, a jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać płatki owsiane lub bułkę tartą. Uformować płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej lub mące i smażyć na oleju.