Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu. W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków.

Kotlety mielone z marchewką

Składniki:

Kotlety mielone z marchewką

 

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 6 marchewek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z marchewką

I

Kotlety mielone z marchewką
Przygotowanie mięsa mielonego na przygotowanie kotletów mielonych, nastepnie ułożenie na blaszce i pieczenie.

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, przyprawę do Gyrosa, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.

2. Następnie z mięsa robię okrągłe kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Kotlety mielone z marchewką
Przygotowanie warzyw, marchewki oraz cebuli i smażenie.

4. Pozostałą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, myję osuszam, kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Doprawiam solą oraz cukrem.

III

5. Upieczone kotlety oraz usmażone marchewki układam w naczyniu.
6. Danie gotowe, podaję z ziemniakami.
7. Smacznego.