Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Drobiowe mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. Ja polecam drobiowe mielone zrobione z mięsa indyka - są równie smaczne, a lżejsze i zdrowsze.

Drobiowe mielone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drobiowe mielone

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe mielone
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku.

Cebule kroimy w kostkę, smażymy na oleju, odstawiamy do przestudzenia.

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, sól, pieprz, majonez, czosnek granulowany, paprykę mieloną. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kotlety.

Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Rada: kotlety dobrze smakują, gdy podgrzewamy je w sosie, np. pieczarkowym.
Drobiowe mielone
Mielonego podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Drobiowe mielone
Z 1 kilograma mięsa mielonego z indyka uzyskamy 10-11 kotletów