Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz nowego przepisu na kotlety? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Moja rodzina zawsze się nimi zachwyca.

Kotlety mielone z salami

Składniki:

Kotlety mielone z salami

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 250 g salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki bulki tartej
  • Szczypta chili
  • 1 łyżka oregano
  • Sól
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z salami

I

Kotlety mielone z salami

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone salami. Następnie wsypuję sól, chili, oregano, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.

II

Kotlety mielone z salami

2. Ketchup mieszam z oliwą.
3. Z masy mięsnej robię okrągłe kotlety, zanurzam w ketchupie i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Kotlety piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

III

5. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
6. Smacznego.