Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone z kapustą młodą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na kapustę młodą już się zaczyna, a więc do dzieła. Kotlety mielone pod kapuściną pierzynką jest to idealne połączenie. Takie kotleciki możemy podać na Święta Wielkanocne.

Kotlety mielone z kapustą młodą

Składniki:

Kotlety mielone z kapustą młodą

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • Składniki na pierzynkę:
  • 1 mała główka kapusty młodej
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kapustą młodą

I

Kotlety mielone z kapustą młodą

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, majeranek, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię duże płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

II

Kotlety mielone z kapustą młodą

2. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję 20 minut z dodatkiem Vegety. Po tym czasie wlewam ocet, wsypuję cukier i zagęszczam sos mąką rozrobioną w malej ilości wody.
3. Kapustę układam na każdym upieczonym kotlecie i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekam w piekarniku 5 minut.

III

4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.