WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Kotlety mielone z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety mielone z szynki wieprzowej. Idealne na obiad na co dzień i od święta. Dla mnie najlepsze z buraczkami.

Kotlety mielone z szynki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone z szynki

 

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • smalec do smażenia
  • mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z szynki

ETAP 1:

Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Odstawić. Bułkę namoczyć w mleku i zostawić na ok. -min. Mięso zmielić. Zmielić też przesmażoną cebulę. Do mięsa wbić jajko, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dołożyć namoczoną i lekko odciśniętą bułkę.

Wyrobić rękami na jednolitą masę. Z masy mięsnej formować kotlety dowolnej wielkości, obtaczać w bułce lub w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu.

Podawać na gorąco z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotlety mielone z szynki
Kotlet mielony po usmażeniu i przepołowieniu
Kotlety mielone z szynki
Kotlety mielone po opanierowaniu w mące przed smażeniem
Kotlety mielone z szynki
Kotlety mielone w trakcie smażenia na smalcu