jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Racuszki drożdżowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie racuszki drożdżowe z dodatkiem dżemu są dobre na obiad. Po wierzchu można je posypać cukrem pudrem.

Racuszki drożdżowe z dżemem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Racuszki drożdżowe z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z dżemem
Drożdże rozmieszać z odrobiną ciepłego mleka i odłożyć na 10 minut aby zaczęły pracować. Do tego dodać jajko, mleko letnie, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wymieszać mikserem lub rogalikiem, odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięta ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Dodać dżemu do środka i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Gotowe posypać cukrem pudrem.
Racuszki drożdżowe z  dżemem
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i odrobiną cukru
Racuszki drożdżowe z  dżemem
Do wyrośniętych drożdży lać letnie mleko, dodać jajko
Racuszki drożdżowe z  dżemem
Wsypać przesianą mąkę pszenną,szczyptę soli
Racuszki drożdżowe z  dżemem
wymieszać wszystko mikserem i pozostawić do wysrośnięcia
Racuszki drożdżowe z  dżemem
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i do środka dodać dżemu
Racuszki drożdżowe z  dżemem
Smażyć z obu stron na zóty kolor