Sposób przygotowania:
Kotlety na zielonym groszku.
Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z pestek, umyj, pokrój w drobną kostkę.
Groszek odcedź z zalewy. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i groszek, wymieszaj, smaż ok. 5 minut. Zalej gorącym bulionem, duś do miękkości. Przypraw. Mortadelę pokrój na dość grube plastry. Jajka roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Bułkę wsyp na talerzyk. Plastry mortadeli panieruj w jajkach i bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z duszonymi warzywami.
Groszek odcedź z zalewy. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i groszek, wymieszaj, smaż ok. 5 minut. Zalej gorącym bulionem, duś do miękkości. Przypraw. Mortadelę pokrój na dość grube plastry. Jajka roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Bułkę wsyp na talerzyk. Plastry mortadeli panieruj w jajkach i bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z duszonymi warzywami.