marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotlety po bałkańsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki.Warzywa oczyścić,opłukać,pokroić,dusić,przepuścić przez maszynkę,wymieszać z ryżem,formować.Usmażyć.

Kotlety po bałkańsku.

Składniki:

Kotlety po bałkańsku.

 

  • 20 dag.ryżu,
  • 2 jajka,
  • 2 duże papryki świeże,
  • 2 cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • szklanka zielonego groszku,
  • siekana natka pietruszki,
  • masło,
  • kostka bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • tarta bułka,
  • pieprz,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Kotlety po bałkańsku.
Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki.Paprykę i cebulę oczyścić,opłukać,pokroić,dusić na maśle,wymieszać z ryżem
przepuścić przez maszynkę.Dodać jajka i ugotowany w osolonej
wodzie groszek,doprawić.Marchewkę zetrzeć i udusić na tłuszczu do miękkości.Wymieszać z masą ryżową,dodać natkę posiekaną,
spróbować.Formować małe krokiety,opanierować w tartej bułce i
smażyć na rumiano.Podawać z puree ziemniaczanym,sałatą zieloną,surówką na ostro.

Tagi:

jajko tarta jajka