Sposób przygotowania:
Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
2. Zawiń filet z dorsza w folię, połóż na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20-30 minut.
3. Rozgnieć ziemniaki na puree. Dodaj zielone pesto, szczypiorek, natkę pietruszki, papryczkę chilli i rybę, rozgnieć rybę widelcem i wymieszaj wszystko na dość gładką masę.
4. Mozzarellę podziel na dwa równe kawałki.
5. Podziel masę serową na pół i uformuj dwa duże kotlety z kawałkiem mozzarelli w środku każdego.
6. Włóż do lodówki na 15 minut - nie oszczędzaj na czasie chłodzenia: to pomoże lepiej spoić ciasto i nie będzie się rozpadało w trakcie smażenia.
7. Wymieszaj majonez z musztardą i przełóż sos do miseczki.
8. Kotlety obtaczaj kolejno w mace, jajku i bułce tartej.
9. Smaż kotlety na patelni z rozgrzanym olejem po 2 dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
10. Przenieś na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 15 minut.
11. podawaj z dowolną surówką, sosem majonezowo -musztardowym, skropione sokiem z cytryny. Opcjonalnie można podać z frytkami albo purre ziemniaczanym.
2. Zawiń filet z dorsza w folię, połóż na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20-30 minut.
3. Rozgnieć ziemniaki na puree. Dodaj zielone pesto, szczypiorek, natkę pietruszki, papryczkę chilli i rybę, rozgnieć rybę widelcem i wymieszaj wszystko na dość gładką masę.
4. Mozzarellę podziel na dwa równe kawałki.
5. Podziel masę serową na pół i uformuj dwa duże kotlety z kawałkiem mozzarelli w środku każdego.
6. Włóż do lodówki na 15 minut - nie oszczędzaj na czasie chłodzenia: to pomoże lepiej spoić ciasto i nie będzie się rozpadało w trakcie smażenia.
7. Wymieszaj majonez z musztardą i przełóż sos do miseczki.
8. Kotlety obtaczaj kolejno w mace, jajku i bułce tartej.
9. Smaż kotlety na patelni z rozgrzanym olejem po 2 dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
10. Przenieś na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 15 minut.
11. podawaj z dowolną surówką, sosem majonezowo -musztardowym, skropione sokiem z cytryny. Opcjonalnie można podać z frytkami albo purre ziemniaczanym.