haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Nadziewane kotlety rybne dla dwojga

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To jest chyba najlepsza forma podania ryby, jaka dotychczas próbowałam! Pyszne kotleciki z wypływającą lawą mozzarelli, podane z sosem musztardowo majonezowym...mniam!

Nadziewane kotlety rybne dla dwojga Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Nadziewane kotlety rybne dla dwojga

 

  • 20 dkg ziemniaków
  • 280 g fileta z dorsza, lub podobnej ryby
  • 2 łyżeczki zielonego pesto z bazylii
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
  • 1 mała papryczka chilli, pozbawiona pestek i drobno pokrojona
  • 80 g mozzarelli
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 jajko
  • 4 dkg bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • 1/2 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.

2. Zawiń filet z dorsza w folię, połóż na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20-30 minut.

3. Rozgnieć ziemniaki na puree. Dodaj zielone pesto, szczypiorek, natkę pietruszki, papryczkę chilli i rybę, rozgnieć rybę widelcem i wymieszaj wszystko na dość gładką masę.

4. Mozzarellę podziel na dwa równe kawałki.

5. Podziel masę serową na pół i uformuj dwa duże kotlety z kawałkiem mozzarelli w środku każdego.

6. Włóż do lodówki na 15 minut - nie oszczędzaj na czasie chłodzenia: to pomoże lepiej spoić ciasto i nie będzie się rozpadało w trakcie smażenia.

7. Wymieszaj majonez z musztardą i przełóż sos do miseczki.

8. Kotlety obtaczaj kolejno w mace, jajku i bułce tartej.

9. Smaż kotlety na patelni z rozgrzanym olejem po 2 dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

10. Przenieś na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 15 minut.

11. podawaj z dowolną surówką, sosem majonezowo -musztardowym, skropione sokiem z cytryny. Opcjonalnie można podać z frytkami albo purre ziemniaczanym.
Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy pesto, szczypiorek i chilli.
Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
Upieczoną w folii rybę rozgniatamy widelcem i wyrabiamy masę rybną.
Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
Formujemy kotlety z kawałkami mozzarelli w środku
Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce, a następnie pieczemy.
Nadziewane kotlety rybne dla dwojga
W tym czasie robimy sos z majonezu i musztardy.