Kotlety schabowe z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kotlety posolic i obsypac pieprzem po obydwu stronach. Pokrojoną cebulę

Kotlety schabowe z cebulą

Składniki:

Kotlety schabowe z cebulą

 

  • 6 kotletów schabowych z kością
  • 1 kg cebuli
  • 100 g tłuszczu
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z cebulą
Kotlety posolic i obsypac pieprzem po obydwu stronach. Pokrojoną cebulę przesmażyć w połowie smalcu na ciemnozłoty kolor. Na tej samej patelni, dodając smalec podsmażyć kotlety. Po usmażeniu kotletów, wlać wino i ocet, przegotować aż płyn sie zredukuje do połowy ilości. Dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, razem przesmażyć kilka minut. Ułożyć naokoło kotletów lub na nich.

Danie można podawać z ziemniakami puree i warzywami.