MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Kotlety "schabowe" z kani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kania to przepyszny grzyb kapeluszowy. Panierowane kotlety to moje wspomnienie z dzieciństwa - choć kiedyś ich nie lubiłam to od kilku lat przepadam :)

Kotlety "schabowe" z kani Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety "schabowe" z kani

 

Sposób przygotowania:

Kotlety "schabowe" z kani
Zebrane kanie płuczemy pod małym strumieniem bieżącej wody, szczególnie dokładnie wymywamy blaszki pod kapeluszem. Dzielimy na mniejsze części - dwie, trzy lub cztery, w zależności od wielkości kapeluszy. Jajka rozkłócamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kawałki kani panierujemy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor - na wolnym ogniu, aby również w środku się upiekły. Najlepiej smakują na ciepło z chlebem :) 
Kotlety "schabowe" z kani
Zbiór kani dopisał w tym roku, to część już po częściowym smażeniu!