Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sznycle z kani w/g Pyzy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

w smaku przypominają kotlety z mięsa

Sznycle z kani w/g Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle z kani w/g Pyzy

 

 

Sposób przygotowania:

Sznycle z kani w/g Pyzy
grzyby oczyściłam - od strony blaszek nie są brudne bo rozwijają się dopiero kilkanaście centymetrów nad ziemią. Wyłamałam trzonki - są łykowate i nie jem ich. Większe sztuki można poprzekrawać na połówki albo ćwiartki żeby łatwiej było je przygotowywać. W misce roztrzepałam jajka z mlekiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapelusze zanurzałam w masie jajecznej kilka razy obracając żeby wlała się między blaszki, lekko otrząsałam i obtaczałam w bułce tartej. Po otrząśnięciu z jej nadmiaru kładłam na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam do zrumienienia z obu stron - po usmażeniu przekładam je na chwilę na ręcznik papierowy żeby trochę osączyć z tłuszczu.
Sznycle z kani w/g Pyzy
grzyby oczyścić - jajka rozptrzepać z przyprawami - naszykować bułkę tartą
Sznycle z kani w/g Pyzy
każdy kapleusz obtoczyć dokładnie w jajku - większe można najpierw przekroić na pół albo na ćwiartki
Sznycle z kani w/g Pyzy
następnie obtoczyć grzyba w bułce tartej - otrząsnąć z jej nadmiaru
Sznycle z kani w/g Pyzy
kłaść kalepusze na gorącą patelnię z olejem i smażyć na złoto brązowo z obu stron

Tagi:

jajko tarta jajka