Sposób przygotowania:
Kotlety z kani.
Aby upewnić się czy mamy do czynienia z kanią, sprawdzamy pierścień na jej nóżce. Gdy jest on luźny, i bez problemu okręca się dookoła, oznacza to że nie ma ryzyka, i w rękach trzymamy prawdziwą kanię. Możemy zatem przystąpić do przygotowania kotletów. Nóżki grzybów odcinamy i wyrzucamy, a kapelusze zalewamy wodą w misce, i zostawiamy tak na ok godzinę. Kapelusze wyprostują się i będzie łatwiej z nimi dalej postępować. Gdy kapelusze będą już proste, wyjmujemy je i delikatnie wyciskamy z nich wodę. Następnie ścinamy wierzchy kapeluszy (ułatwi to smażenie - grzyb będzie przylegał całą powierzchnią do patelni). i lekko solimy oraz pieprzymy grzyby z każdej strony. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej. Kanie smażymy jak kotlety, na rozgrzanym tłuszczu roślinnym z obu stron. Przed podaniem posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Polecam gorąco, zamiast kotletów mięsnych!