ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kotlety z kani.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kanie to leśne grzyby o olbrzymich kapeluszach, które stanowią smaczny kąsek dla miłośników grzybowych potraw.

Kotlety z kani. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kani.

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kani.
Aby upewnić się czy mamy do czynienia z kanią, sprawdzamy pierścień na jej nóżce. Gdy jest on luźny, i bez problemu okręca się dookoła, oznacza to że nie ma ryzyka, i w rękach trzymamy prawdziwą kanię. Możemy zatem przystąpić do przygotowania kotletów. Nóżki grzybów odcinamy i wyrzucamy, a kapelusze zalewamy wodą w misce, i zostawiamy tak na ok godzinę. Kapelusze wyprostują się i będzie łatwiej z nimi dalej postępować. Gdy kapelusze będą już proste, wyjmujemy je i delikatnie wyciskamy z nich wodę. Następnie ścinamy wierzchy kapeluszy (ułatwi to smażenie - grzyb będzie przylegał całą powierzchnią do patelni). i lekko solimy oraz pieprzymy grzyby z każdej strony. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej. Kanie smażymy jak kotlety, na rozgrzanym tłuszczu roślinnym z obu stron. Przed podaniem posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Polecam gorąco, zamiast kotletów mięsnych!
Kotlety z kani.
Kapelusze tych grzybów mają olbrzymie rozmiary.
Kotlety z kani.
Moczenie kapeluszów w wodzie jest bardzo ważnym etapem przygotowania.
Kotlety z kani.
Kotlety z kani traktujemy jak kotlety mięsne obtaczając jej w jajku i bułce tartej.
Kotlety z kani.
Kotlety smażymy równomiernie z obu stron aż będą złociste.

Tagi:

tarta