Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kotlety schabowe z mirabelkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ziemniakami pure lub ryżem ugotowanym na sypko.

Kotlety schabowe z mirabelkami

Składniki:

Kotlety schabowe z mirabelkami

 

  • 1 kg schabu
  • 3 średnie cebule
  • 50 dag dojrzałych mirabelek
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml rosołu (może być z koncentratu)
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z mirabelkami
Schab umyć i osuszyć. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Posolić. Lekko rozbić. Obsmażyć na smalcu z obu stron. Dodać wino i rosół. Dusić do miękkości. Kotlety wyjąć i przechować w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mirabelki wypestkować, podlać sosem powstałym z duszenia mięsa, dodać zeszkloną cebulę. Dusić ok. 10 min. Kotlety przełożyć na półmisek. Obłożyć mirabelkami i polać sosem.

Tagi:

schab