Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety serowe w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo prosty sposób na kotlety mielone, jak ktoś nie lubi sera można pominąć ten składnik. Mięsne kuleczki zatopione w kapuście.

Kotlety serowe  w kapuście

Składniki:

Kotlety serowe w kapuście

 

  • Mała główka kapusty
  • 2 Marchewki
  • 10 dag sera żółtego
  • ½ łyżeczki Vegety
  • ½ łyżeczki octu
  • Cukier
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • Jajko
  • 10 dag sera żółtego
  • Bułkę tartą do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Paprykę ostrą

Sposób przygotowania:

Kotlety serowe w kapuście

ETAP 1:

Kotlety serowe  w kapuście

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.

3. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Kotlety serowe  w kapuście

4. Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy.

5. Pod koniec gotowania wsypujemy Vegetę, wlewamy ocet, wsypujemy odrobinę cukru, dodajemy ketchup i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Chwile gotujemy.

ETAP 3:

6. W naczyniu układamy kotlety i kapustę.

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.