nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kotlety skubane w towarzystwie warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pomysł na szybki obiad :)

Kotlety skubane w towarzystwie warzyw

Składniki:

Kotlety skubane w towarzystwie warzyw

 

  • Składniki na kotlety:
  • 2 niezbyt duże filety z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki Maggi
  • 3/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz mielony
  • + opcjonalnie dodatkowo mąka pszenna do zagęszczenia masy, gdy będzie zbyt rzadka

 

  • op. mieszanki warzyw na patelnię
  • dowolne przyprawy (ja użyłam soli morskiej z przyprawami włoskimi w młynku)
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety skubane w towarzystwie warzyw
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
2. Mięso razem z cebulą umieszczamy w misce. Dodajemy jajka, wszystkie przyprawy oraz mąkę i oliwę. Dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodajemy odrobinę mąki i ponownie mieszamy. Całość wstawiamy na godzinę-dwie do lodówki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy będą gotowe doprawiamy do smaku.
4. W czasie, gdy warzywa będą się smażyć, na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz będzie gorący łyżką nakładamy na niego masę, formując kotlety. Smażymy po kilka minut z obu stron.
5. Gdy warzywa i kotlety będą gotowe, rozkładamy je na talerzach, podajemy ciepłe.