Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Burger wołowy z karmelizowaną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Burger wołowy z karmelizowaną cebulą i pysznym sosem to fast-food, który sprawdzi się na obiad jak i kolację.

Burger wołowy z karmelizowaną cebulą

Składniki:

Burger wołowy z karmelizowaną cebulą

 

  • 2 bułki hamburgerowe
  • Mięso:
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • sól, pieprz
  • jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Cebula:
  • 3 cebule czerwone
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka zielonego

Sposób przygotowania:

Burger wołowy z karmelizowaną cebulą
Przygotować mięso:

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę, formować burgery, usmażyć na oleju.

Przygotować sos:

Majonez wymieszać z keczupem, dodać, sól, pieprz i cukier. Całość dokładnie wymieszać.

Przygotować cebulę:

Cebulę pokroić w plasterki, przełożyć do rondelka, dodać odrobinę oliwy, chwilę podsmażyć.

Dodać sól i pieprz oraz miód, po chwili dodać ocet. Smażyć do miękkości cebuli.

Przełożenie burgera:

Bułka - sos - sałata - burger wołowy - cebula karmelizowana - ogórek zielony - pomidor - sos - bułka.