Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Kotlety w chrupiącej panierce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i zdrowe kotleciki w chrupiącej, niezbyt tłustej panierce (przepis na 2 kotlety)

Kotlety w chrupiącej panierce

Składniki:

Kotlety w chrupiącej panierce

 

  • 2 chude plastry schabu lub szynki
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki płatków kukurydzianych (najzwyklejsze na świecie `cornflakes`)
  • pół łyżeczki majeranku lub oregano
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety w chrupiącej panierce
Płatki kukurydziane kruszymy, aż będą wyglądały jak tarte bułka. Jeśli chcemy, by kotlety były bardziej chrupiące, pozostawiamy trochę większe kawałki.
Jajko należy roztrzepać i dodać przyprawy. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę mleka. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, maczamy w jajku z przyprawami i panierujemy w pokruszonych płatkach. Następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Te kotlety są o wiele chudsze, niż w tradycyjnej panierce, bo płatki nie wchłaniają tłuszczu, w przeciwieństwie do bułki.
SMACZNEGO!